Tips voor ouderen bij warme dagen

kotee hitte

Ouderen zijn een erg kwetsbare groep op warme dagen. Ze voelen minder snel dat ze dorst hebben en kleden zich vaak te warm. Ben jij mantelzorger of zorg je voor een oudere? Dan vind je hier enkele tips over wat jij kan doen om ze door deze warme dagen heen te helpen.

  • Ga op warme dagen extra langs of bel ze regelmatig op. Een extra controle kan nooit kwaad om er zeker van te zijn dat alles goed met ze gaat. Als je zelf niet kan langsgaan of bellen, zorg er dan voor dat iemand anders dat kan doen (bv familie of de huisarts). Roep onmiddellijk hulp in wanneer een oudere zich niet goed voelt. De gezondheidstoestand kan namelijk snel verslechteren.
  • Zorg dat de oudere jou ook kan bellen in geval van nood. Zorg voor een noodoproepsysteem of zorg voor een telefoon met de telefoonnummers van jezelf, de huisarts en de 112.
  • Laat de oudere voldoende en regelmatig drinken, ook als hij/zij geen dorst heeft. Doe dat ook enkele dagen voor de warme dagen. Zo bouwt hij een vochtreserve op. Bij warm weer zweet men meer. Het is aangeraden om minstens 2 liter water te drinken om uitdroging te voorkomen. Bied keuzemogelijkheden en variatie aan zoals koffie, thee en suikerhoudende dranken. Daarmee zet je aan tot drinken.
  • Zorg ervoor dat ze genoeg en gezond eten. Groenten en fruit zijn licht verteerbaar, bevatten veel water en zijn een bron van vitamines en zouten.
  • Stel een lijst op met contactpersonen bij problemen. Denk aan de buren, de familieleden, de huisarts, de verpleging, ... Bezorg hen een sleutel indien nodig.
  • Noteer alle belangrijke informatie over de oudere en leg die op een duidelijk zichtbare plaats (of geef ze aan een persoon die beschikbaar is). Zo ben je voorbereid voor het geval dat de oudere dringend opgenomen moet worden.
  • Veel ouderen zijn meestal te dik gekleed voor het weer. Zorg voor kleding die aangepast is aan de warmere temperaturen. Koop eventueel nieuwe kleding.
  • Hou de woning koel. Veel ouderen blijven de hele dag binnen. Zorg voor verfrissing zoals een waterspuit, een ventilator, een koele doek, een douche, een voetbad, … Zorg bovendien voor een frisse slaapkamer en luchtig beddengoed en ververs regelmatig de kussensloop en lakens. Kan de woning niet genoeg gekoeld worden? Breng de oudere dan naar een koelere plaats zoals de bibliotheek, het dienstencentrum of het park.
  • Zorg voor zonnewering indien de oudere toch naar buiten moet: zonnecrème, een zonnehoedje, een parasol…
  • Hou de algemene gezondheidstoestand (hydratatie, vermoeidheid, bloeddruk, …) goed in het oog. Die kan bij oudere mensen zeer snel evolueren. Herken de alarmsignalen! Een hitteslag kan gevaarlijk zijn. Bel 112 als nodig.